Hoewel ik over een boot beschik, ga ik in de winter toch regelmatig vanaf de kant achter de snoekbaars aan. Ten opzichte van de boot zijn er een aantal voordelen. Zo ben je wat minder afhankelijk van het weer en een stuk flexibeler. Je kunt uitstekend voor een paar uurtjes gaan, het enige dat je nodig hebt is een hengel, schepnet en een tasje! Dan blijft de vraag, waar en waarmee doe je deze visserij? Daar hoop ik jullie in dit artikeltje antwoord op te geven.

Door: Jöran van Ingen

Een snoekbaarshengel dient redelijk strak te zijn om de haak goed te kunnen zetten. Qua lengte kun je stellen dat een hengel voor de kantvisserij kan variëren tussen de 2,20 tot 2,70 meter. Een en ander is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en waterkeuze. Maak je veelal korte worpen, dan volstaat een hengel van 2,20 tot 2,40 meter. Wil je verder weg vissen of moet je langs de kant over obstakels heen vissen, kies dan voor een wat langere hengel tussen de 2,40 en 2,70 meter. Over het algemeen is een maximaal werpgewicht van circa 25 gram voldoende. De nieuwe Specter-serie bevat een uitgebreide keuze voor deze visserij en bezit diverse hengels die hier speciaal voor ontwikkeld zijn, variërend in lengte van 2,28 t/m 2,68 meter. Een molen in de maat 2000, een gevlochten lijn van 15 pond en een soepel stalen onderlijntje completeren het geheel.

Specter 2,28 meter 10-28 gram, voorzien van een molen met 0,12 mm Gamakatsu G-Power Premium Braid.

 Kunstaas
Voor mij zijn shads in de winter eerste keus. Ik kies daarbij het liefst voor soepele shads met een schoepstaart van 12 t/m 15 cm. Twee shads waar ik graag werpend mee vis, zijn de Wobshad en de IRIS Popeye. Deze bevestig ik aan een ronde of erie loodkop van 7 t/m 14 gram met een haakmaat van 4/0 of 5/0. Staat er (harde) stroming dan moet je soms tot 21 gram gaan. Een extra dreg gebruik ik alleen bij shads vanaf 14 cm. Bij kleinere shads is dat niet nodig, omdat een snoekbaars een dergelijke shad tijdens zijn glijvlucht eenvoudig in zijn geheel naar binnen zuigt.

Met deze shads moet het zeker lukken: Wobshad (12 cm) en Iris Popeye (12 en 14 cm).

Techniek
De shads vis ik jiggend binnen. Dat betekent dus de shad laten afzinken tot de bodem om hem vervolgens met korte tikken binnen te vissen waarbij de shad steeds even de bodem aanraakt. Ik probeer hierin ook te variëren door soms wat sneller of langzamer te vissen of door de shad wat hoger of lager op te tikken. Op deze manier kom ik er vaak snel achter wat de snoekbaarzen op een bepaalde dag het liefste willen.
Op deze dag waarbij de watertemperatuur nog relatief hoog was, gaven de snoekbaarzen de voorkeur aan snel geviste shads. De aanbeten waren dan ook snoeihard. 

Stekken
Qua stekken kies ik voor kanalen en de grote rivieren. Op kanalen kan elke onderbreking interessant zijn, bijvoorbeeld een ingang naar een haven, aanlegplaatsen voor schepen of een brug. Op de grote rivieren zijn met name ingangen naar plassen en havens interessant en diepe kribvakken. Staat er sterke stroming op de rivier, dan kunnen de snoekbaarzen ook zeer ondiep liggen. Soms op nog geen meter water.

Een middagje werpen op de rivier bij de ingang van een plas leverde onder andere deze mooie snoekbaars op.

Volg onze socials voor leuke winacties en blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen!

Facebook | Instagram | YouTube