'ROOFBLEI-HOPPEN'

zondag 25 augustus 2019

Zomer, het water is veel te warm om te snoeken… Je komt van je werk en zou het liefst nog even het water op gaan. Maar om nu de boot te gaan halen en in het water te laten voor die twee uurtjes… Pak eens de fiets en ga lekker een avondje “Roofblei-Hoppen!”


Superbak die voor mijn voeten de Ikiru Pop 65 te grazen nam!

Roofblei, een roofvis die bekend staat om zijn explosieve aanbeten. In veel wateren is inmiddels een goed bestand van deze zilveren pijlen aanwezig. Een zomervis bij uitstek, die zich weinig aantrekt van de hitte en ook bij hogere temperaturen actief jaagt.


Jagende roofblei

Ik maak tijdens mijn tripjes gebruik van mijn elektrische transportfiets. Heerlijk in de buitenlucht, toch een flinke actieradius en ik kan enkele stekken aandoen in de uurtjes die ik tot mijn beschikking heb. Ik heb een kleinere vistas die precies in de krat voorop mijn fiets past startklaar staan. Koud flesje water erin en je bent zó weg! Uiteraard kun je ook met de auto gaan, maar sommige stekken zijn met de fiets beter bereikbaar. Ik kan vaak tot helemaal aan het water fietsen, waar als je met de auto bent je soms nog honderden meters moet lopen...


Avondje “Roofblei-Hoppen”

Als hengel gebruik ik de SPRO GT-PRO Globetrotter 7.9H, een 2.40 m lange semiparabolische hengel met genoeg ruggegraat om een flinke blei te temmen. Werpgewicht is 20-60 gr. Het is een vijfdelige reishengel die geleverd wordt in een handig en stevig etui. Dit past prima voor in de krat of in mijn fietstas.


SPRO GT-PRO Globetrotter 7.9H

Aan het water zet ik snel de hengel in elkaar. De 39/00 Fluoro Carbon onderlijn van ongeveer 60 cm lang zit middels de allbrightknoop al rechtstreeks aan de G-Power Premium Braid Neo hoofdlijn van 7,2 of 8,4 kg trekkracht geknoopt en is mee op de molen gedraaid. Aan het uiteinde van de onderlijn heb ik middels een “achtknoop” een klein lusje gemaakt. Even natmaken, aantrekken en aan het uitstekend eindje een bolletje branden met een aansteker. Gaat nooit meer los! Aan het water kun je dit lusje moeiteloos en snel door de geleideogen halen en daarna hierin een speld bevestigen. Binnen vijf minuten ben ik aan het vissen.


Lusje met speld aan uiteinde onderlijn

Eén van de stekken die ik regelmatig bevis is vrij ondiep en “waadbaar”. In de warme zomerweken is een waadbroek véél te warm. Ik heb dan een korte broek aan en aan mijn voeten draag ik waterproof leren outdoorsandalen. Hiermee sta je lekker koel in het water en heb je op de gladde stenen voldoende houvast. Om mijn middel hang ik mijn Gamakatsu “G-Rod Hit ’N Run Hipbag”. Een heel handige en stevige heuptas waarin ik tang, meetlint, vispas en twee kleine doosjes toppers kwijt kan.


Gamakatsu G-Rod Hit ’N Run Hipbag”

Ik gebruik op de stekken waar ik vis geen schepnet maar land de vis met de hand. In mijn tas heb ik een kleine onthaakmat die ik al op de kant klaar heb gelegd en bij het vangen van een vis nog snel even door het water haal. Ook heb ik sinds kort een klein driepootstatiefje waarop ik mijn mobiel kan plaatsen. Deze is zo ingesteld, dat als ik hem aanzet gelijk de camera actief is. Ik ga er met de vis voor staan of zitten, kan op het scherm zien of de foto is zoals ik hem hebben wil en roep iets richting telefoon. De spraakbesturing van de camera zorgt er dan voor dat er vanzelf een selfie wordt gemaakt. Superhandige tip van Yvo!


Doosje toppers

Op deze manier vis ik enkele stekken af en neem de schemering als laatste nog even mee; dè tijd voor jagende roofbleien! Denk niet dat je in die paar uurtjes tientallen vissen vangt. Vaak zijn het slechts enkele aanbeten of soms zelfs helemaal geen. Maar het vangen van een tachtiger roofblei op een popper is toch wel het ultieme spektakel!


Tachtiger roofblei op de popper… spektakel!

Han van den Eertwegh