Vissen in Zweden - Praktijktips - #1

dinsdag 14 juli 2020

Roofvissen in Zweden is fantastisch! Het heldere water, de prachtige omgeving en in de meeste gevallen een meer dan fantastisch visbestand kunnen garant staan voor een memorabele visreis. Om jou te helpen jouw Zwedenreis tot een succes te maken heeft niemand minder dan roofvisspecialist Yvo Bindels een serie tips samengesteld die wat houvast geven.

Tekst en foto’s: Yvo Bindels

Tip 1: Kunstaas voor in Zweden

Je vist niet alleen vol vertrouwen met je favoriete  kunstaas, maar het past ook goed bij jouw manier van vissen. En kunstaas met hoge vangkracht levert nu eenmaal meer vis op. Bij visreizen worden regelmatig de methodes en kunstaas van ‘locals’ overgenomen, maar in Zweden is dit beslist niet nodig. Met je beste pluggen, jerkbaits en softbaits kun je in Zweden dus prima uit de voeten! Hoe ik te werk ga om mijn selectie compleet te maken? Dat lees je hieronder!

Zweden Snoek Tip 1
Het kunstaas dat je thuis gebruikt werkt ook uitstekend in Zweden!

 
Tip 2:  Veelzijdig kunstaas
Het valt vaak niet mee om van al het kunstaas dat je hebt een selectie te maken voor die Zweedse kanjers. De gehele collectie is nu eenmaal niet praktisch en bij de meesten van ons zelfs ondoenlijk.  
De selectie wordt eenvoudiger als je niet naar al je kunstaas kijkt, maar verschillende technieken als uitgangspunt neemt. Op voorhand zeggen dat je enkel ondiep gaat werpen, kon wel eens in een deceptie resulteren. Ga liever voor safe en neem voor alle technieken je meest geliefde kunstaas mee. Zelf categoriseer ik mijn visserij op snoek in de volgende categorieën.

- Jerken met kleine en grote jerkbaits

- Werpen met softbaits, spinner(bait)s, pluggen en swimbaits

- Trollen met snoekpluggen en softbaits

-Backtrollen/diagonalen met softbaits

- Openwatervisserij met groot rubber of swimbaits

Zweden Snoek Tip 2
Persoonlijke favorieten neem ik dubbel mee, in verschillende kleuren.

Voor elke techniek neem ik een felle en een natuurlijke/donkere kleur van mijn favoriete kunstaasjes. Zo werk ik de technieken af en is de basisselectie al compleet. Vervolgens dubbel ik het kunstaas dat meer kans maakt om verspeeld te worden, zoals een dieplopende plug. Shads sneuvelen ook graag in het heetst van de strijd. Daarom neem ik genoeg losse shads en losse jighaken mee in alle gewichtsklassen. Deze nemen niet al teveel ruimte in en bieden me de nodige flexibiliteit.
Alleen als er dan nog ruimte over is komen extra kleuren of de overige ‘probeeraasjes’ aan bod en daarmee worden de boxen dan tot aan de nok toe mee volgestopt. Het is immers zonde om halfvolle dozen mee te nemen. Op deze manier kun je vrijwel niet mis grijpen en zelfs als je dat al zou doen, heb je altijd iets bij je dat aardig overeenkomt met het vangende kunstaas.

Tip 3:  Voorbereid Zweden in
Als het kunstaas eenmaal is geselecteerd wordt het tijd om de puntjes op de i te zetten. Het is eeuwig zonde om je droomvis te lossen door een stompe haakpunt of een ondeugdelijke stinger. Daarnaast is een hengelsportzaak bezoeken in Zweden meestal een beste reis, dus luidt het advies: thuis de boel perfectioneren.
Standaard loop ik van al mijn pluggen de haakpunten na. En dat leidt altijd wel tot een handjevol vervangen dreggen. Niet met ultrascherpe haken vissen kost echt vis, iets dat nogal eens graag onderschat wordt. Met een splitringtangetje is de klus overigens snel en veilig geklaard.

Zweden Snoek Tip 3
Met een splitringtang is dreggen vervangen snel én veilig gedaan!

Ook de stingers controleer ik goed, niet alleen op haakscherpte maar ook of de draad nog volledig intact is. Bij twijfel wordt deze gelijk vervangen. Is de dreg stomp maar de draad nog goed, dan verwijder ik de dreg door het haakoog stuk te knippen. Met een splitring kun je eenvoudig weer een nieuwe dreg op de stinger zetten.
Tot slot kan het geen kwaad om de lijn op alle molens en reels te controleren. Bij lijnen die nog niet vervangen hoeven te worden haal ik in elk geval een meter of tien eraf om weer met ‘versere’ lijn te beginnen.
Het vist niet alleen veel lekkerder, maar je bespaart ook kostbare tijd en ergernis als je eenmaal in Zweden bent.  Als alles perfect verzorgd is, hoef je enkel nog te genieten van de natuur, de vrijheid en de visserij.

Zweden Snoek Tip 4
Zonde om zo een vis te verspelen door een stompe
haak

Het tweede deel van Yvo zijn tweeluik over de roofvisserij in Zweden lees je hier.

Volg onze socials voor leuke winacties en blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen!

Facebook | Instagram | YouTube