Vissen in Zweden - Praktijktips - #2

dinsdag 14 juli 2020

Roofvissen in Zweden is fantastisch! Het heldere water, de prachtige omgeving en in de meeste gevallen een meer dan fantastisch visbestand kunnen garant staan voor een memorabele visreis. Om jou te helpen jouw Zwedenreis tot een succes te maken heeft niemand minder dan roofvisspecialist Yvo Bindels een serie tips samengesteld die wat houvast geven.

Tekst en foto's: Yvo Bindels

Tip 4: Verdiep je in Zweedse wateren
 
Natuurlijk zijn de mooie baaien in Zweden goede spots om te bevissen, vooral in het voorjaar als het ijs nog niet zo lang weg is. Ook na de paaitijd zullen hier altijd snoeken blijven rondhangen en kun je hier mooie aantallen scoren. Deze stekken zijn eenvoudig te vinden op het oog en de waterdiepte is er gering waardoor je er met allerlei technieken terecht kunt.
Toch vangen wij vanaf half mei in de baaien vooral kleinere vissen in vergelijking met het ‘open water’. Daar is het aantal gevangen snoeken weliswaar lager, maar het gemiddelde formaat beduidend hoger! Op grotere meren kost het veel tijd om goede stekken te zoeken met je dieptemeter. Daarom is het raadzaam om vooraf een waterkaart te regelen van het gebied waar je vist. Kijk zeker ook of je viswater terug te vinden is in de (gratis) chartviewer van navionics.com.
De ondiepere plateaus met mooie taluds naar diep water zijn ware snoekmagneten en herbergen vaak de uit de kluiten gewassen vissen. Hier enkele spots van een willekeurig gebied die ik absoluut zou bevissen. Rechtsonderin een potentiële hostpot!
Zweden Snoek Tip 5
Abrupte wisselingen tussen diep en ondiep water zijn aandacht waard!

Tip 5: XL snoek in het Zweedse open water
Voor wie snel succes en actie wil is deze visserij wellicht minder geschikt, maar zoekend op het open water is er altijd kans op grote vis. Vooral boven diep water van meer dan 15 meter hangen ze graag in de bovenste helft van de waterkolom. Op de meren die kraakhelder zijn, kiezen wij voor groot kunstaas, meestal rubber, en vissen dit vrij hoog in het water.
Van nature is de blik van snoek omhoog gericht, dus vis liever te ondiep dan te diep. Een snoek die bijvoorbeeld op negen meter diepte hangt, komt met gemak een grote shad halen die op vijf meter zwemt.  Natuurlijk kun je vissymbolen op je fishfinder opzoeken en deze gericht bestoken, maar je kan ook prima de interessante zones slepend bevissen.
Sideplaners zijn uitermate geschikt om je range te verbreden, maar daar moet je maar net van houden. Zelf vis ik graag met een handhengel en steunhengel en biedt dan het kunstaas op verschillende diepte aan, bijvoorbeeld 3 en 7 meter. Na een ochtend intensief werpen, is het vaak even lekker om op deze manier te vissen, met ook nog eens kans op een echte bonusbak!
Zweden Snoek Tip 6
Een beer van een Zweedse snoek. Vissen als deze vind je opvallend vaak op open water, tussen water en wind.

Zweden Snoek Tip 6.1
Van vissen als deze vang je geen aantallen, maar ze maken zo'n Zwedentrip wél in een klap meer dan geslaagd!

Tip 6:  Baars en snoekbaars in Zweden
Voor wie in Zweden ook graag op baars en snoekbaars vist, doet er verstandig aan vooraf te infomeren naar de visstand, want een goed snoekbaarsbestand is er lang niet overal. Baars zit eigenlijk overal wel waar ook snoek zit, maar vaak niet zoals wij het in Nederland gewend zijn. Zeker een stel baarzen van groot formaat vangen zal op de meeste Zweedse wateren niet makkelijk zijn.
Op de meren waar ik viste zaten baarzen doorgaans in aardige scholen. Vang je er eentje, dan kun je er meerdere verwachten. Vooral het werpen met shads van 5 tot 9 cm op kopjes van zo’n 10 gram is dan superleuk om te doen. Waterdieptes tussen 4 en 10 meter bleken daarbij vaak succesvol, waarbij ze in de avond iets ondieper te vinden zijn.
Datzelfde geldt voor de snoekbaars. Overdag zitten ze beduidend dieper dan in de hele vroege ochtend of de late avond. Uitzonderingen daargelaten. Het kan dus lonen om het laatste uurtje van de visdag nog even gericht op snoekbaars te vissen en zo de visdag af te sluiten. Vooral de ondiepe platen met een harde bodem die aan diep water grenzen trekken altijd de nodige snoekbaars aan. Vis er altijd met een staaldraadje als onderlijn, want snoek is in Zweden nooit ver weg!

Zweden Snoek Tip 7
Een Zweeds kasteel in de schemering!

Tip 7: Accessoires die niet mogen ontbreken
In de voorbereiding wordt veel aandacht besteed aan het kunstaas en hengelsets. Daardoor kunnen praktische zaken die normaal vanzelfsprekend aan boord zijn wel eens vergeten worden. Zo is een goede tangenset bijvoorbeeld echt onmisbaar en zou het zonde zijn als je de kunstaasredder niet mee neemt. Een schepnet is ook handig maar neemt ook gelijk vrij veel plek in. Zelf neem ik het inklapbare SPRO Folding slide net mee. Ingeklapt is dit meteen een stuk kleiner om te vervoeren en ook in de boot ligt dit snel niet in de weg. Hieronder nog een lijstje van zaken die wel eens vergeten zouden kunnen worden, maar handig zijn om mee te hebben.

Let op: dit is geen complete checklist!

 • Onthaakmatje
 • Meetlint
 • Zonnebril
 • Vishanddoek
 • Secondenlijm (voor je shads!)
 • Kunstaasredder
 • Zonnebrandcreme
 • Muggenspray
 • Watervaste pleisters
 • Tangenset
 • Braid scissor
 • Reserveonderlijnen
 • Klosje reservelijn
 • Losse dreggen

Zweden Snoek Tip 8
Zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan!

Benieuwd naar het eerste deel van Yvo zijn reeks met tips voor een succesvolle trip naar Zweden? Klik dan op het linkje!

Volg onze socials voor leuke winacties en blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen!

Facebook | Instagram | YouTube