ZOMERSE GESCHENKEN VAN DE RIVIER

maandag 4 mei 2020

De gesloten tijd is alweer bijna half voorbij. De kriebels beginnen al te komen, tenminste bij mij wel. Wintervisserij op snoekbaars afgesloten, zomer in zicht! Komend weekend de boot schoonmaken, likje verf, paar kleine klusjes en de motor zijn jaarlijkse beurt. De laatste weken voor de seizoenopening ook nog een keer hengels en kunstaas controleren en eventueel lijnen, onderlijnen, splitringen en haken vervangen. Kunstaasdozen weer opnieuw inrichten en dan zijn we er klaar voor…

tekst en foto’s: Han van den Eertwegh

Het is vroeg licht. Op tijd uit de veren en om een uur of zes ligt de boot al in het water. Even alles klaarleggen en controleren: visvinder aan, tang, schaartje, meetlint en mobiel binnen handbereik. Onthaakmat en schepnet op z’n plek. Camera voor het grijpen in de bank. Het gezicht en alle andere onbedekte delen insmeren met zonnebrandcrème. Zonnebril en pet op. Klaar!

Tools
Zorg dat je gereedschap klaar ligt!

STANDAARD
Zo begint standaard onze visdag in de zomer. Ik probeer me die eerste maanden altijd aan te passen aan de omstandigheden en daarop stem ik mijn techniek en tactiek af. Ik zal jullie laten zien hoe zeer onderlinge dagen van elkaar kunnen verschillen aan de hand van een aantal mooie vismomenten tijdens de laatste paar zomers.

Sunrise
Fantastische, lange zomerdagen!

VROEG UIT DE VEREN
Eind juni. We varen de rivier op en starten zoals gewoonlijk trollend met ieder twee hengels op snoek. Twee toppers in de speld: vanuit de steun zwemt een Iris Shockwave op een lichte loodkop niet al te diep vlak achter de boot, aan de handhengel een 100-grams Screamin’ Devil. Mijn maat kiest eveneens voor een flinke brok rubber en laat aan de steunhengel een grote Pikefighter Triple Jointed meelopen aan de onderkant van het talud. Zo tuffen we een tijdje zodat de motor goed warm kan draaien. In juni is het water nog niet zo warm, deze weken pikken we altijd mee om daarna de snoeken even met rust te laten als het echt heet wordt. Een paar honderd meter verder een beuk op de Devil, net waar ik hem even optilde bij dat ondiepe stukje. Het stompen op de hengel verraadt al dat het om een stevige snoekbaars gaat. Juist daarom kies ik voor die Screamin’ Devil in het begin van het seizoen. Naast de nodige snoeken die we er ieder jaar mee vangen, liggen de snoekbaarzen soms nog vrij ondiep en reageren doorgaans erg fel op die grote rammelaar.

Snoekbaars-Screamin Devil
In juni liggen de snoekbaarzen vaak nog ondiep!

Screamin Devil
Grote Screamin’ Devils doen het in het begin van het seizoen vaak erg goed!

GROTE SNOEK
Inmiddels enkele weken later. De visgoden waren ons de afgelopen dagen minder gestemd, op een mooie meerval voor Coen na. We naderen onze hotspot voor grote snoek. Hengels wat indraaien, hier is het wat ondieper. De diepduikende Pikefighter vervangen we voor een Ripple Profighter. Zonder enige actie varen we het stuk voorbij. Meestal bevissen we deze paar honderd meter twee keer trollend op en neer en daarna nog een paar keer driftend en werpend met jerkbaits of grote shads. Werpend vissen dwars op de ‘trolrichting’ wil nog wel eens dressuurdoorbrekend zijn en net die ene aanbeet uitlokken.

Catfish
Verrassing voor Coen tijdens het snoeken

BAM!
Maar zover komt het deze keer niet… We hebben net de boot gedraaid voor een tweede poging… Bamm!! Mijn steunhengel vliegt krom en de slip van mijn Dassault schreeuwt het uit. Binnen no time zijn de overige drie hengels binnen gedraaid, ligt het net klaar en heeft mijn maat de motor overgenomen. De waterplanten staan nog niet zo hoog, en de dril verloopt zonder problemen. Een prachtige snoek vertoont zich aan het oppervlak en slaat met haar grote staart het water tot schuim. Ik ben te laat om mijn hengeltop omlaag te brengen en een machtig snoekenlijf slingert zich woest kopschuddend het water uit. Supervet om te zien maar ook gevaarlijk… vaak lossen de grotere snoeken op zulke momenten het kunstaas. Gelukkig gaat alles goed en even later mag ik met een big smile en een hele mooie vis op de plaat. Top dit!

Meter snoek
Ondanks de beschadigde rugvin een prachtige bak!

HITTEGOLF
Laat juli. Hittegolf. De watertemperatuur is te hoog voor snoek dus onze visdagen bestaan inmiddels uit het vissen op baars en roofblei. Heerlijk in de korte broek, t-shirtje, blote voeten, dertig graden. Zorg dat je genoeg drinken meeneemt! We koersen op ons gemakkie boven een diepte van zo’n 4 tot 5 meter met ieder een handhengeltje en een iets langere steunhengel. Kleine plugjes aan dunne 7x7 Supreme Steelwire onderlijntjes mogen het doen vandaag. De ene na de andere baars vergist zich in de Ikiru Cranks. Heerlijk relaxed vissen zo, zonder echt grote vissen maar de aantallen maken veel goed. De hele dag door actie!

Reebok
Stille toeschouwer.

DOFFE KLAP
Nabij een veerpontje toch onverwacht die doffe klap en mijn baarsstokje maakt een diepe buiging. “Yes!” Daar is die veertiger! Vanuit mijn ooghoek zie ik mijn steunhengel dezelfde beweging maken, en terwijl ik naar mijn vismaat gebaar om die snel uit de steun te pakken, roept deze op hetzelfde moment: ”Hanguh!”. Kort moment van hectiek in de boot, maar het lukt ons om deze triple hook-up te verzilveren. Zo kan het zomaar gebeuren dat je weken de grotere baarzen niet kunt vinden, en dan zomaar uit het niets drie flinke exemplaren tegelijk. Wat zijn het toch prachtige vissen… voor mij één van de mooiste rovers van ons zoete water!

Perch
Wat zijn ze mooi!

DROOGTE
Al weken geen regen. We hebben de rivier verlaten omdat deze nauwelijks stroomt in augustus. Op de naastgelegen plas liepen we pas geleden tijdens een verkenningsrondje tegen enkele nieuwe stekken aan. Het betreffen ondiepe ‘bergen’, begroeid met planten en omringd door diep water. Het barst er werkelijk van het jonge visbroed. Met mijn polaroidbril kan ik alles zien wat er onder water gebeurt, tot op de bodem. Vorige week zagen we boven het diepe water grote roofbleien met veel geweld flinke kraters slaan in het oppervlak. Een waar spektakel om te zien… maar vangen, ho maar! Het bleef bij enkele volgers tot aan de boot, waarna ze zich in het heldere water omdraaiden en weer rechtsomkeert maakten. Frustrerend! Ik denk dat ze ons net zo goed konden zien als wij hen…

ROOFBLEI
Nieuwe poging vandaag. We hebben een 75 cm lange Gamakatsu G-Line Fluorocarbon onderlijn van 39/00 direct aan de hoofdlijn geknoopt met onderaan alleen een speld. De laatste tientallen meters varen we geruisloos met de fronttroller richting stek. Precies boven de ondiepe plek laten we heel voorzichtig een ankertje zakken en gaat de visvinder uit. Zo kunnen we mooi rondom ons heen werpen richting dieper water. Er is nu helemaal niks te zien rondom ons heen wat betreft jagende roofbleien… We hebben vandaag gekozen voor de Spro Ikiru Silent jerk SS 95 in de kleur ‘Zander’. Op de heldere plas doen de kleuren uit de Naturals-serie het doorgaans beter dan op de snelstromende stekken op de rivier, waar de Fire Tiger vaak een streepje vóór heeft. De pluggen zijn voorzien van een speciaal ‘weight control system’ wat voor gemakkelijker, gecontroleerde verre worpen zorgt.

Silent Ikiru Jerk
Snoepgoed voor roofblei.

VERSLAVEND
Ondanks dat de roofbleien zich niet in het oppervlak laten zien zoals een week eerder, is het nu de eerste worp al raak! Ik werp mijn plug een meter of dertig ver weg, draai een keer of tien en als het kunstaas nét op snelheid is volgt die kenmerkende harde knal op de hengel. Verslavend die roofbleiaanbeten! Het is een mooie zeventiger, prachtig gekleurd. Ook mijn maat vangt enkele prachtvissen. Missie geslaagd! Dit zijn stekken om de komende jaren verder te ontdekken. Het is altijd leuk als nieuwe plannen een succes blijken te zijn.

Roofblei
Code gekraakt…! Zilveren pijl van de plas.

SNOEKHOTSPOT
De laatste weken van de zomer en in het begin van de herfst is er eigenlijk van alles mogelijk. Minder baarzen, maar op enkele stekken wel de grotere. Roofblei op de plas kan nog altijd op een mooie warme zonnige dag. De watertemperatuur is evenredig met de omgevingstemperatuur gedaald, zodat we weer eens een poging op snoek willen wagen. Op onze snoekenhotspot pakken we het deze keer eens anders aan. Alleen werpen vandaag. De waterplanten beginnen af te sterven, en we kunnen er nét overheen vissen. Jerkbaits moeten de klus klaren vandaag. Onderhandse worpjes van een meter of tien volstaan. De grote Spro Iris Flash Jerk is de absolute topper vandaag. Naast enkele missers vangen we mooie snoeken in het kraakheldere water die de Flash Jerks behoorlijk toetakelen. Super om te vissen als je de snoeken er met opengesperde bek op kunt zíen knallen! De kleur Redhead Tiger scoort onverwacht het beste, daar waar op deze stek de snoeken meestal ‘sneuvelen’ aan de Firetigers. Wie het weet mag het zeggen…

Iris Flash jerk
Topper in de herfst.

Pike
Hele mooie snoek op de jerkbait op een zomerse oktoberdag.

GENIET
Gelukkig hebben we tussen alle mindere dagen door soms van die dagen zoals hierboven genoemd. Daar doen we het voor! Veel succes allemaal in het nieuwe seizoen, waardeer de geschenken van de rivier en blijf voorzichtig in deze vreemde tijden!

Volg onze socials voor leuke winacties en blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen!

Facebook | Instagram | YouTube