ZWEDEN TIPS DOOR YVO BINDELS 2 van 2

woensdag 27 mei 2020

Speciaal voor de roofvissers die graag eens in Zweden willen vissen heeft niemand minder dan Yvo Bindels een aantal bruikbare tips die je wat houvast geven bij jouw toekomstige Zwedentrip.

Tekst en foto's: Yvo Bindels

Als het kunstaas eenmaal is geselecteerd wordt het tijd om de puntjes op de 'i' te zetten. Het is eeuwig zonde om je droomvis te lossen door een stompe haakpunt of een ondeugdelijke stinger. Daarnaast is een hengelsportzaak bezoeken in Zweden meestal een beste reis, dus kun je maar beter thuis de boel alvast perfectioneren.

Zweden tips snoek haken vervangen
Met een splitringtang is het wisselen van haken en dreggen een fluitje van een cent.

ULTRASCHERP
Standaard loop ik van al mijn pluggen de haakpunten na. En dat leidt altijd wel tot een handjevol vervangen dreggen. Niet met ultrascherpe haken vissen kost echt vis, iets dat nogal eens graag onderschat wil worden. Met een splitringtangetje is de klus overigens snel en veilig geklaard.

STINGERS
Ook de stingers controleer ik goed, niet alleen op haakscherpte maar ook of de draad nog volledig intact is. Bij twijfel wordt deze gelijk vervangen. Is de dreg stomp maar de draad nog goed, dan verwijder ik de dreg door het haakoog stuk te knippen. Met een splitring kun je eenvoudig weer een nieuwe dreg op de stinger zetten.

Zweden tips snoek haken vervangen
Zo'n vis verspelen dankzij onvoldoende voorbereiding, dat vergeef je jezelf nooit!

LIJN
Tot slot kan het geen kwaad om de lijn op alle molens en reels te controleren. Bij lijnen die nog niet vervangen hoeven te worden haal ik in elk geval een meter of tien eraf om weer met ‘versere’ lijn te beginnen.Het vist niet alleen veel lekkerder, maar je bespaart ook kostbare tijd en ergernis als je eenmaal in Zweden bent.  Als alles perfect verzorgd is, hoef je enkel nog te genieten van de natuur, vrijheid en visserij! Maarrr, waar ga je beginnen?

BAAIEN
Natuurlijk zijn de mooie baaien in Zweden goede spots om te bevissen, vooral in het voorjaar als het ijs nog niet zo lang weg is. Ook na de paaitijd zullen hier altijd snoeken blijven rondhangen en kun je hier mooie aantallen scoren. Deze stekken zijn eenvoudig te vinden op het oog en de waterdiepte is er gering waardoor je er met allerlei technieken terecht kunt. 

Zweden tips snoek Navionics kaart
Besteed tijd en aandacht aan het vinden van mogelijke hotspots op basis van dieptekaarten, daar heb je tijdens je trip enorm veel plezier van!

GROTE VIS
Toch vangen wij vanaf half mei in de baaien vooral kleinere vissen dan op het ‘open water’. Daar is het aantal weliswaar lager, maar het gemiddelde formaat beduidend hoger!  Op grotere meren kost het veel tijd om goede stekken te gaan zoeken met je dieptemeter. Daarom is het raadzaam om vooraf een waterkaart te verkrijgen van het gebied waar je vist. Kijk zeker ook of je viswater terug te vinden is in de (gratis) chartviewer van navionics.com. De ondiepere plateaus met mooie taluds naar diep water zijn ware snoekmagneten en herbergen vaak de uit de kluiten gewassen vissen. Hier enkele spots van een willekeurig gebied die ik absoluut zou bevissen. Rechtsonderin bovenstaande afbeelding zie je een potentiële hostpot!

Volg onze socials voor leuke winacties en blijf op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen!

Facebook | Instagram | YouTube